newbaner2

tala fou

O le Si'osi'omaga Aganu'u Selula A'afiaina Gaosiga Cell

O se tasi o itu sili ona lelei o le aganuʻu sela o le mafai lea ona faʻaogaina le kemisi faʻaletino o le toe gaosia o sela (ie vevela, pH, osmotic pressure, O2 ma CO2 tension) ma le siosiomaga faʻaletino (ie hormone ma meaʻai paleni).I le faaopoopo atu i le vevela, o le siosiomaga o aganuu e pulea e le tuputupu ae.

E ui lava e le o manino le siosiomaga o le physiological o le aganuu e pei o lona siosiomaga faaletino ma vailaʻau, o se malamalama sili atu i vaega o le serum, faʻamaonia o mea tuputupu aʻe e manaʻomia mo le faʻateleina, ma se malamalama sili atu i le microenvironment o sela i le aganuu.(Ie cell-cell interaction, diffusion gas, fegalegaleai ma le matrix) ua mafai nei ona fa'atupuina nisi laina sela i serum-free media.

1.Culture siosiomaga e aafia ai le tuputupu ae sela
Faamolemole ia matau e eseese tulaga o le aganuu mo ituaiga sela taitasi.
O i'uga o le 'ese'ese mai tu'uga fa'aleaganu'u e mana'omia mo se ituaiga sela fa'apitoa e amata mai i le fa'aaliaina o fa'ailoga e le masani ai i le fa'aletonu atoa ole aganu'u sela.O le mea lea, matou te fautua atu ia e masani i le laina telefoni e te fiafia i ai ma mulimulitaʻi i faatonuga o loʻo tuʻuina atu mo oloa taʻitasi e te faʻaaogaina i lau suʻega.

2. Fa'asagaga mo le fa'atupuina o se si'osi'omaga tu'ufa'atasiga tu'ufa'atasiga mo au sela:
Fa'asalalauga fa'ale-aganu'u ma serum (silasila i lalo mo nisi fa'amatalaga)
pH ma CO2 maualuga (silasila i lalo mo nisi faʻamatalaga)
Fa'ato'a palasitika (silasila i lalo mo nisi fa'amatalaga)
Temperature (va'ai lalo mo nisi fa'amatalaga)

2.1 Faʻasalalauga Faʻaleaganuʻu ma Serum
O le aganuu o le vaega pito sili lea ona taua o le siʻosiʻomaga aganuʻu, aua e maua ai meaʻai, mea e tupu aʻe ma hormones e manaʻomia mo le tuputupu aʻe o sela, ma faʻatonutonu le pH ma le osmotic pressure o le aganuu.

E ui lava o le uluai suʻesuʻega aganuʻu na faia i le faʻaaogaina o ala faʻanatura na maua mai i mea faʻapipiʻi ma sua o le tino, o le manaʻomia mo le faʻavasegaina, tulaga lelei o ala o faasalalauga, ma le faʻateleina o manaʻoga na taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻasalalauga faʻamaonia.O ituaiga autu e tolu o faʻasalalauga o faʻasalalauga basal, faʻaitiitiga faʻasalalau faʻasalalau ma faʻasalalauga e leai se serum, ma e iai a latou manaʻoga eseese mo le faʻaopoopoga o le toto.

2.1.1 Ala fa'avae
Gibco cell culture medium
O le tele o laina sela e ola lelei i ala o faasalalauga faavae o loo i ai amino acids, vitamini, masima inorganic, ma puna kaponi (pei o le kulukose), ae o nei faiga faavae autu e tatau ona faaopoopo i le serum.

2.1.2 Faʻaititia le serum medium
Fagu ma Gibco Low Serum Medium
O le isi fuafuaga e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le sua i suʻesuʻega aganuʻu o le faʻaaogaina lea o faʻasalalauga faʻaititia.Fa'aitiitiga serum medium o se fua fa'avae ala fa'aola e tele mea'ai ma mea e maua mai manu, lea e mafai ona fa'aitiitia ai le aofa'i ole sua e mana'omia.

2.1.3 Serum-saoloto auala
Fagu fa'atasi ma Gibco serum-free medium
Serum-free medium (SFM) circumvented le faʻaogaina o le sua manu e ala i le suia o le sua i meaʻai talafeagai ma hormone formulations.O le tele o aganu'u muamua ma laina sela o lo'o i ai serum-free medium formulations, e aofia ai le Chinese Hamster Ovary (CHO) recombinant protein production line, hybridoma cell lines, iniseti laina Sf9 ma Sf21 (Spodoptera frugiperda), fa'apea fo'i mo le The host for virus production. (mo se faʻataʻitaʻiga, 293, VERO, MDCK, MDBK), ma isi. O se tasi o faʻamanuiaga autu o le faʻaogaina o se faʻaogaina o le serum-free medium o le mafai lea ona filifili le ala mo ituaiga faʻapitoa e ala i le filifilia o se tuufaatasiga talafeagai o mea faʻatupulaia.O le laulau o loʻo i lalo o loʻo lisiina ai le lelei ma le le lelei o le serum-free media.

Fa'amanuiaga
Faateleina le manino
Fa'atinoga faifai pea
Fa'amama fa'afaigofieina ma fa'agasolo i lalo
Su'esu'e sa'o le gaioiga o le sela
Faateleina le gaosiga
Sili atu le pulea o gaioiga faʻaletino
Fa'aleleia le su'esu'eina o ala o feso'ota'iga
Fa'aletonu
Ole ituaiga sela ole fua fa'atatau ole fua fa'atatau
Manaomia le mama sili atu reagent
Faʻagesegese le tuputupu aʻe

2.2.1 pH maualuga
O le tele o laina sela mamamei masani e ola lelei ile pH 7.4, ma o eseesega i le va o laina sela eseese e laiti.Ae ui i lea, o nisi o laina sela ua suia ua faʻaalia e sili atu le tuputupu aʻe i se siʻosiʻomaga laʻititi (pH 7.0 - 7.4), aʻo nisi o laina sela fibroblast masani e sili atu i se siʻosiʻomaga laʻititi (pH 7.4 - 7.7).O laina sela iniseti pei ole Sf9 ma le Sf21 e sili ona tupu ile pH 6.2.

2.2.2 Tulaga CO2
O le fa'aola tuputupu a'e e pulea le pH o le aganu'u ma fa'asalaina sela i totonu o le aganu'u e tetee atu ai i suiga i le pH.E masani lava, o lenei pa'u e maua e ala i le i ai o mea fa'aola (mo se fa'ata'ita'iga, HEPES) po'o le CO2-bicarbonate-fa'avae pa'u.Talu ai ona o le pH o le ala e faʻalagolago i le paleni maʻaleʻale o le carbon dioxide (CO2) ma le bicarbonate (HCO3-), o suiga i le CO2 o le ea o le a suia ai le pH o le ala.O le mea lea, pe a faʻaaogaina se mea faʻapipiʻi faʻatasi ma le CO2-bicarbonate-based buffer, e manaʻomia le faʻaogaina o le CO2 exogenous, aemaise lava pe a faʻatupuina sela i totonu o ipu aganuʻu tatala poʻo le faʻatupuina o laina telefoni feaveaʻi i maualuga maualuga.E ui o le tele o tagata suʻesuʻe e masani ona faʻaogaina le 5-7% CO2 i le ea, o le tele o suʻesuʻega faʻaleaganuʻu e masani ona faʻaaogaina le 4-10% CO2.Ae ui i lea, o auala taʻitasi o loʻo i ai le CO2 faʻamalosia ma le faʻaogaina o le bicarbonate e ausia ai le pH saʻo ma le mamafa osmotic;mo nisi fa'amatalaga, fa'amolemole va'ai i fa'atonuga a le kamupani gaosi oloa.

2.3 Fa'afaileleina o palasitika
O palasitika aganu'u feavea'i e maua i ituaiga eseese, lapopo'a ma luga e fetaui ma fa'aoga eseese tu ma aga.Fa'aoga le ta'iala i luga ole aganu'u aganu'u aganu'u ma le ta'iala fa'alava ole aganu'u aganu'u i lalo e fesoasoani ai ia te oe e filifili le palasitika sa'o mo lau fa'aoga tu ma aga.
Va'ai uma Thermo Scientific Nunc cell culture plastics (so'otaga fa'asalalauga)

2.4 Vevela
O le vevela sili ona lelei mo le aganuʻu sela e faʻalagolago tele i le vevela o le tino o le tagata talimalo lea e vavae ese ai sela, ma i se tulaga laʻititi i suiga faʻapitoa i le vevela (mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona maualalo le vevela o le paʻu nai lo le musele skeletal. ).Mo le aganu'u cell, O le vevela o se fa'afitauli sili atu ona ogaoga nai lo le vevela.O le mea lea, o le vevela i totonu o le incubator e masani lava ona seti laʻititi i lalo ole vevela sili ona lelei.

2.4.1 O le vevela sili ona lelei mo laina sela eseese
O le tele o laina sela o tagata ma mammalian e teu i le 36°C i le 37°C mo le tuputupu aʻe lelei.
O sela iniseti e totoina ile 27°C mo le tuputupu aʻe lelei;latou te tuputupu aʻe lemu i le maualalo o le vevela ma le vevela i le va o le 27°C ma le 30°C.I luga aʻe o le 30 ° C, o le malosi o sela iniseti e faʻaitiitia, tusa lava pe toe foʻi i le 27 ° C, o le a le toe faʻaleleia ia sela.
E manaʻomia e laina telefoni a Avian le 38.5°C e oʻo atu ai i le maualuga o le tuputupu aʻe.E ui lava e mafai ona taofia nei sela i le 37°C, ae o le a sili atu ona faifai malie.
O laina sela e maua mai i manu toto malulu (e pei o amphibians, iʻa malulu-vai) e mafai ona faʻafeiloaʻi i le lautele o le vevela o le 15°C i le 26°C.


Taimi meli: Feb-01-2023